Alle seinen op rood!

Gisteren melden we al licht in de tunnel, maar de boodschap die het kabinet blijkbaar van het OMT meekrijgt is dat alle seinen op rood staan. Laten we het Corona Dashboard (de officiële cijfers!) van de overheid dan maar eens langs lopen:

  • Positieve testen: 6657 dalende
  • Reproductiegetal: 0,91 dalende
  • Ziekenhuisopnames: 119 dalende
  • Bedden bezetting deze week: van 2427 naar 1870 dalende
  • Intensive care opnames: 29 dalende
  • Positieve testen Verpleeghuiszorg: 141 dalende
  • Rioolwatermeting: 347 dalende

Het aantal ziekenhuisopnames is deze week meer dan gehalveerd! Staat nu volgens NICE op 101. Weliswaar voor zaterdag, maar wel gehalveerd ten opzichte van vorige week zaterdag! De R gebaseerd op de ziekenhuisopnames staat nu op 0,88 en is ook dalende. Deze heeft nog nooit sinds afgelopen zomer zo laag gestaan (behoudens tijdens de hittegolf in augustus)

Maar we begrijpen het wel, alle seinen staan op blauw en dat is niet groen dus rood! Rest my case…. Kijk zelf maar:

10 januari R

Na de daling van de R tot ongeveer 0,9 (die wij met name toeschrijven aan de hogere luchtvochtigheid) ontstaat er nu een nieuwe daling, waarvan wij schatten dat deze nog verder zal dalen tot ca. 0,8, maar dat is een nog onzekere voorspelling. Later deze week krijgen wij daar een beter beeld van en komen wij er zeker op terug!

Uiteraard is deze daling ook te zien in de dagelijkse opname cijfers van de ziekenhuizen:

Dagcijfers: 10-01-2021

Als we het overzicht maken van het aantal gemelde positieve testen naar eerste ziektedag/dag van de test zien we ook een gunstig patroon. Wel dient rekening gehouden te worden met het feit dat de afgelopen week meer testen zijn uitgevoerd dan in de dagen rondom Oud en Nieuw. Ook zien we de laatste dagen het percentage positieve testen dalen in de richting van 12%.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 101 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 165
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

By mo

Leave a Reply

Your email address will not be published.