pfizer

Foto: Albert Bourla (World Economic Forum)

De directeur van Pfizer, Albert Bourla, heeft het coronavaccin dat zijn bedrijf heeft ontwikkeld nog niet gehaald. Maandag zei hij tegen CNBC dat hij en andere directeuren niet ‘zullen voordringen’ nu men in de Verenigde Staten is begonnen met vaccineren tegen corona.

Het vaccin, dat Pfizer samen met het Duitse BioNTech heeft gemaakt, is vrijdag goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Zondag sprak ook gezondheidsdienst CDC haar zegen uit over het vaccin.

Bourla zei dat hij 59 jaar oud is en in relatief goede gezondheid verkeert, en het ‘dus niet gepast is dat hij het krijgt terwijl er mensen zijn die het harder nodig hebben’. Hij zei dat mensen mogelijk meer bereid zijn om het vaccin te halen als hij zich voor de camera zou laten vaccineren, maar benadrukte dat ‘de directeuren en bestuursleden niet zullen voordringen’.

Wantrouwen

Bourla riep Amerikanen ook op om ‘vertrouwen te hebben in de wetenschap’. Dit is een vaccin dat is ontwikkeld zonder te sjoemelen, door een bedrijf met een goede staat van dienst. Dit is een vaccin dat is ontwikkeld in de schijnwerpers, waarbij alle gegevens op een server zijn gezet, aldus de Pfizer-topman.

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA beslist op 21 december of het coronavaccin van Pfizer ook in Europa wordt toegelaten. Als het maandag wordt goedgekeurd, laat de Europese Commissie het nog voor de Kerst toe.

De uitspraken van de farmabaas wekken bij velen wantrouwen. Zo vindt de Amerikaanse acteur Kevin Sorbo het ‘erg verdacht’ dat Bourla het vaccin niet neemt omdat hij niet ‘wil voordringen’:

By mo

Leave a Reply

Your email address will not be published.